leestijd +/- 6 m.

Kun je je carrière plannen? Nou, tot op zekere hoogte wel. Natuurlijk kunnen onvoorziene omstandigheden optreden, maar juist als je van te voren alles goed hebt gepland, kun je beter op die veranderingen anticiperen. Hoe plan je je carrière dan? We vroegen het topmuzikant Frits Damrow en operationeel directeur Joris van den Beuken van recruitmentorganisatie Personato.

Tip 1: Stel eerst einddoelen op, daarna streefdoelen
Frits Damrow

Bekijk hier de website van Frits Damrow

stippelde zijn carrière nauwkeurig uit. Op jonge leeftijd wist hij al wat hij wilde en werkte daar stap voor stap naartoe. “Allereerst is het belangrijk om vast te stellen waar je kwaliteiten liggen. Ik speel trompet en dat kan bij veel muziekstijlen. Ik speel op mijn best in een klassiek orkest. Jazz, bijvoorbeeld, ligt mij veel minder. Toen ik 15 jaar oud was stelde ik als (eind)doel om ooit voor het Concertgebouworkest te spelen”, laat Damrow vanuit zijn woonplaats Zürich weten. Met dat einddoel in het achterhoofd volgde hij een nauwkeurig uitgestippeld pad dat hem via het Radio Symphonie Orkest naar het Koninklijk Concertgebouworkest leidde. Dat einddoel bereikte hij binnen 9 jaar. “Dan is het tijd om weer een nieuw doel te stellen en verder te werken”, aldus Damrow.
Recruitment expert Joris van den Beuken

Bekijk hier de website van Personato

geeft aan dat een goed doorwrocht plan uiteindelijk zorgt voor meer flexibiliteit. “Als je die stip op de horizon hebt gezet, kun je makkelijker omgaan met onvoorziene omstandigheden. Soms krijg je een kans die je niet kunt laten lopen waardoor je je planning moet aanpassen. Maar als je geen plan hebt, weet je eigenlijk ook niet of een nieuwe situatie een kans of een bedreiging vormt.” Door nieuwe situaties kunnen je streefdoelen wijzigen. Streefdoelen zijn de kleine stapjes die je moet zetten om je einddoel te bereiken.
Tip 2: Handel vanuit je eigen drijfveren, staar je niet blind op een functie
“De mensen op de arbeidsmarkt kijken volgens mij te veel naar functietitels. ‘Ik wil manager worden’, hoor je net-afgestudeerden bijvoorbeeld zeggen. Maar weet je eigenlijk wel wat daarbij komt kijken? In welke sector wil je manager worden? Wat voor bedrijfscultuur past bij je? De maatschappij legt een bepaalde druk op waarin wordt gesteld dat een trede hoger op de ladder beter is, maar stel jezelf eerst eens de vraag of dat wel zo is.” Van den Beuken vindt het belangrijk dat je voor jezelf eerst nagaat waar je energie van krijgt en wat energie kost. Een hiërarchische verbetering kan je veel energie kosten waardoor het op middellange termijn dus geen verbetering is.

Een trede hoger op de hiërarchische ladder is niet altijd beter.

Daar sluit Damrow zich bij aan. “Je moet van te voren helder hebben wat je precies wilt. Pas dan kun je daar naartoe werken. Vanaf het moment dat ik besloot dat ik een orkestbaan wilde, heb ik alles in het werk gesteld om dat te bereiken. Ik koos de beste docenten. Daardoor ben ik op tal van plaatsen geweest: Parijs, Los Angeles, Zürich. Je moet als student niet kijken welke school het dichtst bij je huis ligt, maar waar de beste docenten zijn voor jouw situatie. Waar krijg je de beste lessen?”

Stel van te voren vast wat je precies wilt. Dan kun je daar naartoe werken.

Tip 3: Je carrière is een marathon, geen sprint
Je carrière is een langlopend proces waarin je doelen soms moet bijstellen. Van den Beuken denkt dat – zeker de jeugd – te snel grote sprongen wil maken en daardoor een groot risico loopt om op te branden. “Jongeren beginnen vol enthousiasme op de arbeidsmarkt, maar je
carrière moet je vergelijken met een marathon

Joris van den Beuken vertelt over zijn ervaring.

. Het is geen 100 meter sprint. Goede voorbereiding is essentieel. Daar kan ik uit eigen ervaring over meepraten. Ik heb een pad gevolgd – inclusief de nodige zijwegen – waardoor ik nu hier sta. Nu kan ik dan ook met recht zeggen dat deze functie bij me past. Vijf jaar geleden was ik hier nog niet aan toe. Aan de jongere generatie zou ik willen meegeven dat ze niet te streng zijn voor zichzelf. Durf fouten te maken en probeer niet binnen een jaar alles eruit te halen.”

Wees niet te steng voor jezelf. Durf fouten te maken…

Damrow stelde zijn doelen later in zijn carrière bij. “Als beroepsmuzikant heb je niet het eeuwige leven. Je kunt niet jarenlang aan de top blijven. Vandaar dat ik me naast het spelen verder heb bekwaamd in het lesgeven. Op jonge leeftijd gaf ik al les aan de muziekschool. Nu probeer ik zo goed mogelijke resultaten te behalen met mijn studenten van het conservatorium in Zürich. Het zorgt voor een heel andere dynamiek dan het spelen, maar ik haal er veel voldoening uit.”
Tip 4: Focus niet alleen op je carrière
Een succesvolle carrière staat niet gelijk aan een gelukkig leven en andersom geldt hetzelfde. Een onderschatte factor bij een succesvolle carrière is de rol van je naasten. Damrow: “Toen ik de kans kreeg om naar Zwitserland te gaan, kon ik op de steun van mijn vrouw rekenen. Je komt altijd een keer in een lastige situatie terecht. Dan is het belangrijk dat je op de steun van de mensen om je heen kunt rekenen. Samen bereik je meer.”
Tekst: Jos Widdershoven
Deel dit artikel:

Mensen in dit artikel

Frits Damrow

Frits Damrow

Trompet | Bergen | Skiën | Mountainbiken

Frits Damrow voelt zich de koning te rijk in Zwitserland. De prachtige bergen gebruikt hij in de winter om te skiën en in de zomer om te mountainbiken. Damrow vindt het vooral een verademing dat de Zwitsers minder gestrest zijn. Lunchtijd is bijvoorbeeld heilig en daar wordt graag een uur voor uitgetrokken.

Neem contact op:
Joris van den Beuken

Joris van den Beuken

Recruitment | Hardlopen | Marathon | Endorfine

Nog voor de grote hype raakte Van den Beuken al verslingerd aan het hardlopen. Steeds verder, waardoor hij tegenwoordig de marathon zelfs niet schuwt. Vier keer per week holt Van den Beuken een uur of langer door Noord-Limburg. De endorfine die vrijkomt tijdens het hardlopen zorgen dat zijn beste ideeën ontstaan tijdens het hardlopen.

Neem contact op: