Foto: Fotograaf Geoffry Meuli
leestijd +/- 3 m.

De Koning van Spanje ging aan Klaartje van Genugten voorbij. Dat klinkt niet hoffelijk. Oh wacht, hier wordt natuurlijk bedoeld dat de jubileumeditie van de gelijknamige trailrun afgelopen mei aan Klaartje voorbij ging. Schuldige, u allen bekend: Covid-19. Klaartje van Genugten, teamleider deeltijdopleiding Social Work van Zuyd Hogeschool, is helemaal verknocht aan trailrunning. Ze rent enorme afstanden op onverharde paden, door de natuur, over heuvels en bergen en ze kickt vooral als er ook nog ‘ultra’ voor staat, waarbij ‘ultra’ staat voor afstanden boven de reguliere marathonafstand van 42 kilometer. Heavy? Ja! Wat beweegt een mens in hemelsnaam om dit te doen?

Vijf jaar geleden begon ze met hardlopen, na een persoonlijke crisis. “Ik was op zoek naar een manier om mijn hoofd leeg te maken, om stoom af te blazen en mijzelf fysiek goed uit te putten, met als bijkomend resultaat een goede nachtrust”, vertelt Klaartje. “Spelenderwijs ging ik steeds een stapje verder. En op een dag liep ik in het Heuvelland - mijn achtertuin - een marathonafstand. Vanaf toen ging ik mezelf doelen stellen en mijn grenzen verleggen, ook letterlijk. Zoals vorig jaar bij een 50 kilometer-trail in de Belgische Ardennen en een bergmarathon in de Vogezen met 2.400 positieve hoogtemeters.
Fotograaf Geoffry Meuli
Lofoten
Dit jaar had ik mij enorm verheugd op een trail van 50 mijl (82 kilometer) op de Lofoten. In de aanloop daarnaartoe heb ik in januari nog 76 kilometer gelopen in Houffalize, met in totaal zo’n 2.500 hoogtemeters en zou ik in maart 55 kilometer in Spa lopen en zes weken later 90 kilometer in drie dagen door het Heuvelland. Trailrunning is een individuele sport, maar door deel te nemen aan officiële trails kom je gelijkgezinden tegen en dat is heerlijk.”

Sommige mensen noemen dit obsessief hardloopgedrag …

Stoeptegels
Helaas ging de Lofotentrail niet door vanwege de coronacrisis, dus zocht Klaartje letterlijk andere wegen voor haar kuitenbijters. “Ik woon in het Heuvelland dus qua loopomgeving zit ik wel goed, maar doordat de kinderen veel thuis waren tijdens de coronacrisis, en ik de jongste nog niet alleen kan laten, was het aanvankelijk moeilijk om drie tot vier keer per week te trainen. Deels heb ik dat opgelost door op de stoep voor mijn huis vijfentwintig keer op en neer te lopen, dan kwam ik aan 10 kilometer terwijl de kinderen me konden zien. Sommige mensen noemen dit obsessief hardloopgedrag trouwens,” voegt ze er lachend aan toe. “Inmiddels kan ik wel zeggen dat ik een ultra-marathon voor mijn deur heb gelopen. Ik heb er al zeker 80 kilometer stoeptegels op zitten! In de meivakantie heb ik 50 kilometer over de Leenderheide gerend. Als training, maar ook om te zien of ik het nog kon.”

Iemand zei eens tegen mij: in het leven zijn er zoekers en vinders. Jíj bent een echte zoeker

Mentaal gezeur
Een groot deel van de sport is naast grote fysieke inspanning ook een mentaal proces, volgens Klaartje. “Als ik weet dat ik 50 kilometer ga hardlopen zegt mijn hoofd: ‘dat kun je niet!’ Je moet dus ook 50 kilometer lang naar je eigen mentale gezeur kunnen luisteren. Tegelijkertijd heb ik hierdoor juist geleerd hoe mijn hoofd werkt, en hoe mijn hoofd mij in het verleden soms te lang in mijn comfortzone probeerde te houden. En dat nog steeds probeert te doen overigens. Maar ik ben iemand die ervan houdt om mijn grenzen te verleggen en uitdagingen op te zoeken. Bij een assessment zei iemand eens tegen mij: in het leven zijn er zoekers en vinders. Jíj bent een echte zoeker!”
Fotograaf Jos Tinnemans

We verheugen ons om in september van start te gaan met de vernieuwde deeltijdopleiding …

Comfortzone
Klaartje houdt van uitdagingen en stapt regelmatig uit haar comfortzone, ook op werkgebied. Sinds 2,5 jaar is ze teamleider van de deeltijdopleiding Social Work. Die deeltijdopleiding was toe aan een stuk vernieuwing. Vernieuwing betekent verandering en dat betekent dat mensen uit hun comfortzone moeten komen en dat is best eng. Klaartje: “Ik heb in het begin echt moeten pionieren: ik kom niet uit het sociale domein en wist weinig van flexibel deeltijdonderwijs. Ik heb met deze klus ook een beroep kunnen doen op mijn uithoudingsvermogen en doorzettingsvermogen, mijn focus op resultaat en het vermogen om door te gaan als het moeilijk wordt. Dingen die ik ook tegenkom bij (ultra)trailrunning. Met het hele opleidingsteam hebben we een flinke berg werk verzet. We hebben samen een nieuw huis op een goed fundament neergezet en verheugen ons om in september van start te gaan met de vernieuwde deeltijdopleiding, waarvoor we overigens nu al dertig aanmeldingen hebben.”
Tekst: Rina Haan
Deel dit artikel:

Mensen in dit artikel

Klaartje van Genugten

Klaartje van Genugten

Teamleider deeltijdopleiding Social Work | 43 jaar | co-ouder van twee zonen (7 en 10 jaar) | (ultra)trailrunning | kamperen in eigen mini-camper | (persoonlijk) leiderschap | houdt van uitdagingen | zoekt graag grenzen op, maar bewaakt ze ook | geïnteresseerd in persoonlijke groei, teamontwikkeling en gedrag in organisaties

Zelf kleding maken is een andere passie van Klaartje. Die combineert ze sinds kort met haar passie voor (ultra)trailrunning, want de hardlooprokjes in de winkel zijn zo saai. Dus werkt ze nu aan een eigen duurzame, kleurrijke hardloopkledinglijn onder de naam Running Rocks die binnenkort ook online te koop is.

Neem contact op: