Foto: v.l.n.r. Vlinder, Myriam, Larah, Ayita, Onatah
leestijd +/- 4 m.

Dat Myriam Deckers (47) op twee scholen werkt moet je ruim zien. Aan het einde van haar werkochtend als managementassistente bij de opleiding Verpleegkunde haast ze zich naar haar eigen ‘onderwijsinstituut’. Enthousiast stormen haar pupillen, de Newfoundlanders Vlinder, Ayita, Vayana, de Landseer ECT Onatah en de Hollandse Smoushond Noomi haar met dansende staarten tegemoet en begroeten haar luidruchtig. U begrijpt het waarschijnlijk al: Myriam’s ‘onderwijsinstituut’ is een hondenschool: Wenonah.

Wolven
Straf wordt op deze school niet gegeven. ”Nee, zeker niet”, merkt Myriam op. “Honden moet je niet commanderen, zoals veel mensen denken. Je moet ermee communiceren. Bijna alle hondencursussen in Nederland zijn gebaseerd op de, inmiddels achterhaalde, dominantietheorie. Deze theorie is gebaseerd op onderzoek onder wolven in gevangenschap. Wolven in de vrije natuur gedragen zich heel anders. Iedere wolf vervult een eigen rol binnen de familie. Ze zijn net als honden van nature conflictmijdend. Dominantie is niet aan de orde.”

Eerste woordje was ‘hond’

Peuterpassie
Als peuter was Myriam al gek op honden: “Volgens mijn moeder was mijn eerste woordje hond en niet mama. Grappig hé? Honden waren altijd mijn grote passie. Die passie heb ik op mijn veertigste – met een stevig zetje van mijn lief – serieus omgezet naar écht iets doen met honden: het oprichten van hondenschool en gedragspraktijk
Wenonah

Bekijk hier de website van  Wenonah

.”
Sioux-indianen
Alsof Myriam het nog niet druk genoeg heeft, heeft ze daarnaast ook nog een Newfoundlanderkennel, bestaande uit drie imposante Newfoundlanders die bij haar en partner Stef inwonen. Achter hondenschool en kennel
Wenonah

Bekijk hier de website van Wenonah

zit een filosofie gebaseerd op inzichten van de Sioux-indianen, die zelf dicht bij de natuur stonden. Bij de Sioux waren voorvaders van de hedendaagse Newfoundlander volwaardige gezinsleden en gezelschapsdieren, die verder als taak hadden om het kamp te bewaken en vracht te vervoeren.

Ik leer hondenbezitters om hun pup ‘te lezen’

v.l.n.r. Larah, Myriam, Onatah, Floortje, Vlinder, Stef, Ayita
Gedragsproblemen
Hondenbezitters kunnen bij
Wenonah

Bekijk hier de website van Wenonah

terecht voor gedragsbegeleiding, voor trainingen van volwassen honden, puppytraining en voedingsadviezen. Zo’n tachtig procent van de Westerse honden heeft gedragsproblemen. Veroorzaakt doordat de mens het natuurlijke gedrag van een hond en van een specifiek ras niet kent. Daarom geeft Myriam gedragsbegeleiding altijd individueel en eventueel zelfs bij de mensen thuis: “Een stukje maatwerk omdat het om hond én gezinsleden gaat.”
Pup lezen
“Een echte uitdaging is het om mens en hond dichter bij elkaar te brengen”, spreekt Myriam uit ervaring. “Ik leer hondenbezitters om hun pup ‘te lezen’. Dit kan veel misverstanden voorkomen. Puppytraining doe ik met maximaal vier honden tegelijk om goed te kunnen observeren. Een puppy komt vaak al vanaf tien weken bij de nieuwe eigenaar terecht en dat is veel te jong.”

Stel dat die schattige pup in je bankstel bijt…

Puppygedrag
Een hond past zich in principe altijd aan aan zijn leefomgeving, maar daarvoor moet zo’n hondje dat in feite nog een peuter is best een grote stap zetten. Als hondeneigenaar neem je eigenlijk de ouderrol over. Myriam: “Dit doe je door je puppy veiligheid, geborgenheid en stabiliteit te bieden, niet door hem de hele tijd te corrigeren of te straffen. Stel dat die schattige pup in je bankstel bijt, dan heeft het geen zin om boos te worden. Je pup begrijpt dit niet. Je moet inspelen op zijn natuurlijke gedrag en behoeften en achterhalen waarom hij dit heeft gedaan. Misschien was hij wel moe en overprikkelt? Of is hij misschien toch iets te lang alleen geweest?”
Mensenopdrachten
“Grappig, maar commando’s als zit, lig en apport zijn echte ‘mensenopdrachten’ die voor een hond totaal onbegrijpelijk zijn. Voor puppy’s van grote hondenrassen is bijvoorbeeld het ‘laten zitten’ zeer ongezond voor de heupen. Weet je, eigenlijk voed ik de ‘baasjes’ op, dan komt het wel goed met de hond. Het woord ‘baasjes’ is eigenlijk niet oké, want dan ga je onbewust toch weer uit van dominantie”, lacht Myriam.
Myriam en Floortje

Geloof me, het gedrag van honden en mensen vertoont aardig wat overeenkomsten

Geen opwelling
“Een hondenschool oprichten doe je niet in een opwelling”, legt Myriam uit. De afgelopen jaren heeft ze flink geïnvesteerd door opleidingen te volgen bij gerenommeerde honden- en gedragsdeskundigen zoals de Noorse gedragsdeskundige Turid Rugaas, de Engelse dierenarts en gedragsdeskundige Amber Batson en voedingsdeskundige Lotte Botter. Iets wat ze altijd wil blijven doen vanwege nieuwe inzichten en ontwikkelingen.
Assertief
“Door
Wenonah

Bekijk hier de website van Wenonah

ben ik persoonlijk enorm gegroeid in mijn ontwikkeling”, legt Myriam uit. “In tegenstelling tot vroeger durf ik nu voor een groep te spreken en ben ik assertiever geworden. Ik merk dat ik mijn grenzen durf aan te geven. Mijn hondenopleidingen hebben mij interessante inzichten gegeven over gedrag en groepsdynamiek, en geloof me: het gedrag van honden en mensen vertoont aardig wat overeenkomsten!”
Tekst: Rina Haan
Deel dit artikel:

Mensen in dit artikel

Myriam Deckers

Myriam Deckers

Eigenaar hondenschool en gedragspraktijk Wenonah | managementassistente opleiding Verpleegkunde Zuyd Hogeschool | 47 jaar | samenwonend met de liefste man van de wereld | secretaris Landseer Club Nederland (LCN) | aangesloten bij beroepsvereniging Pet Dogtrainers of Europe | ‘baasje’ van 5 honden

o In de lopende omschrijving aanpassen: Het bevorderen van welzijn en gezondheid van honden, daar gaat Myriam voor. Dit is voor haar de drijfveer geweest om naast haar baan bij Zuyd hondenschool en gedragspraktijk Wenonah op te richten. Eerlijkheid, betrouwbaarheid en onvoorwaardelijkheid zijn belangrijke kernwaarden voor Myriam. Reden waarom ze van honden houdt. Met haar eigen ‘pupillen’ vertoeft ze graag in de natuur. En als de tijd het toelaat tuiniert ze, leest ze en neemt ze uitgebreid de tijd om lekker te koken.

Neem contact op: