Al zou je het willen, aan het woord ‘innoveren’ valt niet te ontkomen. Elke zichzelf respecterende onderneming innoveert en moet dat ook doen, wil ze niet weggeblazen worden door de concurrentie. Vraag is: hoe pak je het aan? IT-adviesbureau Innervate heeft daar, in samenwerking met het Entrepreneurship Lab van Zuyd, een nieuwe methodiek voor ontwikkeld. Maak kennis met de blender.

“Een blender is de methodiek die wij onze klanten aanbieden”, zegt Sven Kort, senior consultant bij Innervate. Eind vorig jaar maakte hij kennis met het
Entrepreneurship Lab

Het Entrepreneurship Lab is een van de field labs van Zuyd die ondernemers, bedrijven en organisaties helpen bij het vinden van antwoorden op hun vragen. Bijvoorbeeld door het onderzoeken van marktpotentieel, ontwikkelen van een prototype, het uitvoeren van een klanttevredenheidsonderzoek, het verrichten van metingen of het maken van omgevingsanalyses.

 

Bekijk de website

. “We wilden samen, in een community, de vraagstukken van onze klanten op het snijvlak van digitale transformatie aanpakken. Hoe kun je je businessmodel innoveren met behulp van digitale technieken?” Dat leidde ertoe dat onlangs voor een klant van Innervate een zogenoemde blender werd gehouden. “We hebben de creatieve ideeën van de studenten, onze IT-kennis en de businesskennis van onze klant samengebracht. Het is een mooi, uniek concept, het werkte heel goed. Ik ben er erg tevreden over.”
De eigenlijk-ben-ik-iets-te-laat-vraag
Roy Broersma is onderzoeker bij het lectoraat Innovatief Ondernemen en van daaruit betrokken bij het
Entrepreneurship Lab

Bekijk de website

. Dat lab is mede mogelijk gemaakt door de opleiding Commercieel Management en de gemeente Sittard-Geleen. “We helpen ondernemers bij innovatietrajecten. De vraag die je dan eigenlijk stelt, is: wat moet ik morgen doen met mijn bedrijf?”
Broersma werkt met een soort menukaart met daarop – afhankelijk van de specifieke omstandigheden – vier routes. Route één: ik heb een idee, help me bij de uitvoering. Route twee: ik heb een techniek of product, wat zou ik daarmee kunnen? Broersma: “Zo is er bijvoorbeeld een bedrijf uit Beek dat isolatiemateriaal ontwikkelt. Dat gaat goed, zo goed dat ze zich afvragen: wat kunnen we er nog meer mee?” Route drie is: ik hoor vragen uit de markt, hoe kan ik daar met mijn bedrijf op inspelen? Broersma: “Route vier is de eigenlijk-ben-ik-iets-te-laat-vraag: Iedereen zegt dat ik moet innoveren. Help!

We zijn geen professioneel consultancybureau. Toch werken ondernemers graag met ons samen.

Elk traject wordt uitgevoerd door studenten onder begeleiding van docenten. Broersma: “We zijn geen professioneel consultancybureau. Toch werken ondernemers graag met ons samen. Omdat ze gecharmeerd zijn van de samenwerking met studenten, van de creativiteit en de nieuwe ideeën die dat met zich mee kan brengen. Bovendien zijn we behoorlijk laagdrempelig, ook qua kosten.”
Een kunstenaar als ondernemer
Het Entrepreneurship Lab helpt ook studenten van de hogeschool zelf bij het opzetten van een eigen onderneming. Dat kunnen studenten van allerlei opleidingen zijn: ook een student van de opleiding Autonome Beeldende Kunst kan een eigen bedrijf beginnen. “Het begint”, zegt Roy Broersma, “met een idee. De vraag is dan: zit daar muziek in? Als het antwoord op die vraag ‘ja’ luidt, krijgt de student ondersteuning bij het actief opzetten van zijn bedrijf.
Zuyd Innovation and Entrepreneurship Lab
Het Entrepreneurship Lab kan daarbij ook rekenen op steun van ondernemers uit het eigen netwerk. We werken bijvoorbeeld veel samen met de ondernemersvereniging Sittard-Geleen.” Door als het ware vanaf de basis – de student – te werken aan ondernemerschap, wil het Entrepreneurship Lab een bijdrage leveren aan de ondernemingsgeest in deze provincie.
Tekst: Jules Coenegracht
Meer weten over het Entrepreneurship Lab? Neem dan contact via [email protected] of bel Roy Broersma, 06 - 28 76 52 91.
Deel dit artikel:

Mensen in dit artikel

Sven Kort

Sven Kort

Sr consultant / Innervate / Business koppelen aan techniek / Het nieuwe werken / Sportfietser / Velozine

Als senior consultant loopt Sven Kort warm voor het oplossen van complexe businessvraagstukken, daarbij zoekt hij de passende verbinding tussen business en IT-techniek. Digitale transformatie en het nieuwe werken hebben daarbij zijn bijzondere belangstelling. Ontspannen en sporten doet Sven op de fiets, vaak in het mooie Limburgse landschap. Online draagt hij zijn steentje bij aan de sportfietsers-community via Velozine.nl

Neem contact op:
Roy Broersma

Roy Broersma

Onderzoeker lectoraat Innovatief Ondernemen / Entrepreneurship Lab / sr. docent en profielcoördinator Small Business / vorst C.V. de Sajelaire

De grote gemene deler in de verschillende rollen die hij heeft, is zijn passie voor innovatie, mkb, ondernemerschap, coaching en ondernemende studenten. Combineer dit met zijn inzet voor het lokale verenigingsleven, liefde voor tennis en Feyenoord, en je krijgt Roy Broersma: een bevlogen en ambitieus persoon die ervan geniet om ondernemers en studenten te helpen met het (door)ontwikkelen van hun business. Die bevlogenheid en ambitie komen ook uitstekend van pas bij zijn promotietraject dat zich richt op – hoe kan het ook anders – innovatie in het mkb. Carnavals- en Marvel-liefhebber Roy is getrouwd met Dagmar en woonachtig in Elsloo.

Neem contact op: