Ruud Ruijl had al ruim twaalf jaar zijn eigen marketingadviesbureau in Beek toen hij dacht: een webshop, dat lijkt me ook leuk. Zijn schoenentic bracht hem op een idee dat nu, twee jaar later, behoorlijk succesvol genoemd mag worden.

Tegen de klanten van mijn adviesbureau zeg ik altijd dat ze onderscheidend moeten zijn.

Het begon met het idee iets geks, iets anders te doen met schoenen. Opvallende veters misschien? Toen hij de eerste voorbeelden zag van de veters die hij had laten produceren, vroeg Ruijl zich af: is dit onderscheidend? “Tegen de klanten van mijn adviesbureau zeg ik altijd dat ze onderscheidend moeten zijn.” Vervolgens bedacht hij opvallende combinaties van sokken en veters onder de merknaam Owen Smith. Makkelijk te verkopen via een webshop, maar inmiddels is Owen Smith ook te koop in 53 winkels in Nederland en België.
Owen Smith –
Socks and shoelaces that fit
De juridische huisarts
“In het begin dacht ik nog samen te gaan werken met een bestaand merk”, zegt Ruijl. “Via Koen Savrij Droste kwam ik bij het
Legal Lab

Het Legal Lab is een van de field labs van Zuyd die ondernemers, bedrijven en organisaties helpen bij het vinden van antwoorden op hun vragen. Bijvoorbeeld door het onderzoeken van marktpotentieel, ontwikkelen van een prototype, het uitvoeren van een klanttevredenheidsonderzoek, het verrichten van metingen of het maken van omgevingsanalyses.

 

Bekijk de website

van Zuyd Hogeschool terecht. Ze stelden de samenwerkingsovereenkomst voor me op en de algemene voorwaarden. Uiteindelijk besloot ik Owen Smith zelfstandig te introduceren, maar de algemene voorwaarden gebruik ik nog steeds.”
Normaal gesproken heeft een mens de neiging met juridische vragen naar een advocaat te gaan. Dat Ruud Ruijl bij het Legal Lab terechtkwam, is zo vreemd niet, vindt Koen Savrij Droste, samen met zijn collega Lucas Lieverse oprichter en projectleider van het Legal Lab. “Een deel van het juridisch werk is niet wetenschappelijk. Net zoals je niet met elk probleem meteen naar een specialist gaat, kun je ook eerst naar een hbo-jurist gaan. De juridische huisarts, als het ware.”
Preventief
Zo’n juridische huisarts kan – vaak goedkoper – laagcomplexe problemen behandelen. Koen Savrij Droste: “We zien in de advocatuur de mkb’er vaak tussen wal en schip vallen. Grote ondernemingen redden zich wel, net zoals vermogende particulieren. Een particulier die weinig geld heeft, kan rechtsbijstand krijgen. Maar voor mkb’ers bestaat zoiets niet.” Een belangrijk punt daarbij is preventie. “We willen mkb’ers ook aan de voorkant helpen door juridische problemen te voorkomen, Als je vooraf zorgt dat je met goede overeenkomsten werkt, voorkom je veel gedoe achteraf.”

Het is ook een vorm van praktijkgericht onderwijs. We bereiden studenten voor op de praktijk door ze te laten werken aan concrete problemen van ondernemers.

Het mes snijdt daarbij aan twee kanten. Savrij Droste: “Het is ook een vorm van praktijkgericht onderwijs. We bereiden studenten voor op de praktijk door ze te laten werken aan concrete problemen van ondernemers.” Het
Legal Lab

Bekijk de website

houdt zich ook bezig met onderzoek, bijvoorbeeld naar het gebruik van nieuwe technologieën in het juridische domein. Is het bijvoorbeeld mogelijk artificial intelligence effectief in te zetten bij juridische adviezen? Koen Savrij Droste – behalve projectleider bij het Legal Lab ook docent aan Maastricht University, advocaat bij een kantoor in Maastricht en sinds kort eigenaar van een juridisch consultancybureau – is enthousiast over dergelijk onderzoek: “Dat is hartstikke fascinerend.”
Tekst: Jules Coenegracht
Meer weten over het Legal Lab? Neem contact op via [email protected] of bel 046 - 420 72 06.
Deel dit artikel:

Mensen in dit artikel

Ruud Ruijl

Ruud Ruijl

Eigenaar Creditz / Owen Smith / Schoenentic / Entrepeneur / Sokken en veters

Al twaalf jaar ondersteunt Ruud Ruijl ondernemers bij hun marketing- en communicatiestrategie met zijn bedrijf Creditz. “Mijn agenda probeer ik altijd in te delen op basis van de 80/20-regel. Ik vind het leuk om naast mijn corebusiness ruimte te houden voor andere interessante ideeën die voorbij komen. Zo is Owen Smith ook ontstaan. Dat loopt nu zo goed dat ik de 80/20-regel waarschijnlijk los moet laten.” Voordat Ruud tijd besteedde aan Owen Smith, organiseerde hij diverse evenementen en stond hij aan de wieg van een bedrijfje dat led-communicatieschermen op strategische plekken in openbare ruimtes plaatste.

Neem contact op:
Koen Savrij Droste

Koen Savrij Droste

Initiator en projectleider Legal Lab / Advocaat / Sr. docent / Juridisch consultant en ondernemer

“Door in de klei te staan, doen de studenten de nodige ervaring op.” En: “Studenten zijn gemotiveerder als ze met echte ondernemers aan tafel zitten.” Deze uitspraken van Koen Savrij Droste typeren zijn insteek, namelijk om (noodlijdende) ondernemers met juridische vragen op een praktische en laagdrempelige manier bij te laten staan door studenten. Want een dure specialist is lang niet altijd nodig en voorkomen is beter dan genezen. Net als in de medische wereld. Naast zijn verschillende verantwoordelijkheden op bedrijfsjuridisch gebied, is Koen bovenal toegewijd echtgenoot van mede-docent Ellen, en vader van twee kleine kinderen.

Neem contact op: