Wat doet een MotionLab? Ja, iets met beweging, maar wat precies? Het MotionLab van Zuyd doet onderzoek naar beweging met het doel die beweging objectief in kaart te brengen en te optimaliseren. En dat kan heel verschillende vormen aannemen. Van onderzoek naar protheses tot kijken naar de manier waarop je iemand het meest effectief op zijn gezicht kunt slaan.

Beginnen we met het onderzoek naar de protheses. In samenwerking met het Zuyderland ziekenhuis en Maastricht University doet het
MotionLab

Het MotionLab is een van de field labs van Zuyd die ondernemers, bedrijven en organisaties helpen bij het vinden van antwoorden op hun vragen. Bijvoorbeeld door het onderzoeken van marktpotentieel, ontwikkelen van een prototype, het uitvoeren van een klanttevredenheidsonderzoek, het verrichten van metingen of het maken van omgevingsanalyses.

 

Bekijk de website

onderzoek naar knieprotheses. Patiënten komen voor de operatie naar het MotionLab waar hun kniebewegingen worden geanalyseerd. Na de operatie komen ze weer terug, maar sommigen hebben prothese A gekregen, anderen prothese B. Opnieuw worden hun kniebewegingen geanalyseerd. Prothese A is veel minder gecompliceerd om aan te brengen dan prothese B; werken ze alle twee toch even goed? Ferdinand Bergamo, samen met zijn collega’s Dennis Odekerken en Toine Diederen labbeheerder bij het MotionLab: “Wij verschaffen de objectieve informatie, de arts beslist wat hij met die informatie doet.”
Hoe kan een sporter zijn beweging zo effectief mogelijk maken?
Het driedimensionale opto-elektronisch bewegingsanalysesysteem
Om beweging te analyseren beschikt het
MotionLab

Bekijk de website

over een zogenoemd driedimensionaal opto-elektronisch bewegingsanalysesysteem. Bergamo: “Daarmee kan just in time met grote nauwkeurigheid een beweging inzichtelijk gemaakt en actueel beoordeeld worden.” Met als doel bijvoorbeeld die beweging te optimaliseren. Dat kunnen heel eenvoudige bewegingen zijn: lopen, opstaan, zitten, hardlopen.
Dennis Odekerken: “Als iemand problemen heeft bij het maken van zo’n beweging, kun je achterhalen waarom er een probleem is.” Bij het optimaliseren van een beweging denk je natuurlijk ook al snel aan sport: hoe kan een sporter zijn beweging het meest effectief maken? Een leuk voorbeeld daarvan is het onderzoek van het MotionLab in samenwerking met een boksschool in Heerlen. Odekerken: “Daarbij gaat het om een boksstoot in kaart te brengen: hoe kun je komen tot een optimale stoot?”
Long en hartfunctie-testen
Long, hart, hersens, huid
Toine Diederen: "Behalve bewegingsanalyses voeren we ook long- en hartfunctietesten uit en kunnen we hersen- en spieractiviteit en huidgeleiding meten." Dat gebeurt dan bijvoorbeeld in het kader van multidisciplinair onderzoek voor artsen en fysiotherapeuten of ten behoeve van biometrisch onderzoek.
Ook het meten aan wearables behoort tot de mogelijkheden. Het gaat bij dat alles vaak niet alleen om meten, maar ook om data-analyse. Het onderzoek doet het lab samen met studenten, want: ook hier is de vertaalslag naar het onderwijs belangrijk.
Metingen en data-analyses
Tot slot de vraag: stel ik heb bijvoorbeeld een fysiotherapiepraktijk en ik zit met een specifiek probleem, kan ik dan het MotionLab benaderen? Odekerken: “Zeker. Iedere aanvraag is welkom.”
Tekst: Jules Coenegracht
Meer weten over het MotionLab? Mail dan [email protected] of bel 045 - 400 67 97.
Deel dit artikel:

Mensen in dit artikel

Ferdinand Bergamo

Ferdinand Bergamo

Docent / Fysiotherapie / Duizendpoot / Internationaal / Italiaanse wijn

Als het om fysiotherapie gaat is Ferdinand Bergamo een duizendpoot: hij is docent, beheert het MotionLab, doet onderzoek en helpt bij de ontwikkeling van bruikbare technische toepassingen (met collega’s van de RWTH Aachen) en gaat bij Zuyd bekijken waar en hoe technologie in de zorg kan worden toegepast in het onderwijs. Bijvoorbeeld met een app waarmee je bewegingen kunt visualiseren, zodat patiënten kunnen zien hoe zij zelf bewegen. Met een Iraanse vrouw, Duitse moeder en Italiaanse vader kan het niet anders dan dat hij zich ook nog met internationalisering bezighoudt, én een voorliefde heeft voor Italiaanse rode wijn.

Neem contact op:
Dennis Odekerken

Dennis Odekerken

Docent / Biomechanica / Aha-moment

Het leukst aan zijn werk bij Zuyd vindt Dennis Odekerken de diversiteit. Die is groot, soms te groot: docent, labbeheerder, afstudeerbegeleider, coördinator van de richting Sport en Revalidatie… Maar als hij moet kiezen dan ligt zijn hart het meest bij lesgeven. Studenten het Aha-moment laten beleven, ze meenemen in hun eigen ervaring, ze verder laten kijken dan waar ze nu staan. “Prachtig is dat!”.

Neem contact op:
Toine Diederen

Toine Diederen

Docent / Biometrie / Natuurkundige practica / Jonge docent / Keeper

Vijf jaar geleden was Toine Diederen nog student Biometrie bij Zuyd. Meteen na zijn afstuderen ging hij aan de slag als docent. Met zijn ervaringen als student heeft hij een aantal veranderingen in de opleiding gerealiseerd. “Ik miste destijds de context achter sommige vakken, dacht soms ‘waarom moet ik dit leren?’. Die vakken geven we niet meer apart, ze vormen nu meer een geheel. Het is belangrijk dat studenten weten: hier doe ik het voor.” In de natuurkundige practica vindt hij het leuk studenten te helpen zoeken naar oplossingen, “zonder te veel prijs te geven”. Dat hij zelf nog jong is, vindt hij een voordeel: “Ik kan de wensen van studenten op een informele manier inventariseren.” In zijn vrij tijd is Toine vaak op het voetbalveld te vinden, als keeper van het eerste elftal van RKHBS in Heerlen.

Neem contact op: