Foto: Online onderwijs bij opleiding Oriëntaalse Talen en Communicatie
leestijd +/- 4 m.

Supertrots. Dat is het eerste wat in collegelid Saskia Brand-Gruwel opkomt als ze terugkijkt op de afgelopen coronaperiode bij Zuyd Hogeschool. “We hebben in hele korte tijd het onderwijs online gezet en ervoor gezorgd dat studenten zo veel mogelijk door konden studeren.” Na drie maanden volledige sluiting heeft Zuyd op 15 juni de deuren weer beperkt geopend en daarmee breekt een nieuwe fase aan. Een goed moment om terug te blikken.

Het is 12 maart als het kabinet alle hogescholen en universiteiten oproept om de deuren te sluiten. In eerste instantie voor een paar weken. Maar al snel wordt duidelijk dat het langer gaat duren en besluit Zuyd in ieder geval tot juni online onderwijs te gaan geven. En dat betekent ‘alle hens aan dek’ om onderwijs en toetsing op afstand te realiseren en ervoor te zorgen dat studenten zo min mogelijk studievertraging oplopen door de maatregelen.
Met zijn allen
Een uitdagende periode dus, vol onzekerheid. Veel tijd om na te denken is er niet, er moet snel gehandeld worden. “Het is crisis, het overkomt je en je gáát ervoor”, zegt Saskia. Samenwerking blijkt hierbij een sleutelwoord. “De snelheid waarmee we gehandeld hebben, was alleen mogelijk doordat we het samen deden: opleidingen, docenten, ondersteunend personeel en bestuur. Het was best een heftige tijd, door elkaar vast te houden kom je erdoorheen. Ondanks dat alles online plaatsvond, wist iedereen elkaar toch te vinden. Dat we het met zijn allen hebben gedaan, dat schept een band.’

Het is crisis. Het overkomt je en je gáát ervoor

Af en toe was er ruis in de communicatie
Hiccups
Het hoofddoel is duidelijk: studenten moeten ‘gewoon’ door kunnen met hun studie. Grotendeels lukt dit, maar onderwijs op afstand heeft zijn beperkingen. Dat levert met name uitdagingen op voor stages, toetsen en praktijkonderwijs. En uiteraard gaat niet alles van een leien dakje. “Er waren zeker ook hiccups”, vertelt Saskia. Zo ontstaat er af en toe ruis bij het communiceren van al die maatregelen. “Communicatie is superbelangrijk in een crisis. En ingewikkeld, want: wie communiceert wat naar wie, en in welke volgorde? Veel dingen weet je zelf nog niet en bovendien ben je afhankelijk van externe partners. Aan de ene kant wil je iedereen zo snel mogelijk informeren, aan de andere kant wil je ook secuur zijn en zeker weten dat je de juiste dingen communiceert. Dat is een spanningsveld.”
Als er een recept bestaat voor handelen in crisistijd, dan is creativiteit, naast samenwerking, zonder twijfel een van de ingrediënten. “We hebben onze creativiteit laten zien”, zegt Saskia. En dat geldt niet alleen voor de medewerkers, maar zeker ook voor de studenten van Zuyd. Eén initiatief springt er voor haar uit: studenten van Communication and Multimedia Design (MCD)
die hun eigen online omgeving creëren

Lees het nieuwsbericht op onze website. Ook de media besteedden aandacht aan de hotspot: bekijk het item van de NOS of de video van L1

. Hun virtuele hotspot is niet alleen bedoeld om te doceren en te studeren, het is ook een sociale omgeving waar studenten met elkaar kunnen chillen. En daar is veel behoefte aan. “Sociale binding is een heel belangrijk aspect voor de studenten”, benadrukt Saskia. “Door de coronamaatregelen viel voor hen niet alleen het fysieke onderwijs weg, maar ook een deel van hun sociale leven.”

Sociale binding is een heel belangrijk aspect.

Militaire operatie
En dan, terwijl nog volop gewerkt wordt om alles wat fysiek is online te krijgen, dient zich tegelijk een fysieke uitdaging aan. Op 15 juni gaan de deuren van Zuyd weer beperkt open voor toetsen en praktijkoefeningen. Om dat zo veilig mogelijk te laten verlopen zijn veel maatregelen nodig en de planning en roostering zijn geen sinecure. De organisatie blijkt een flinke kluif, maar opnieuw zet iedereen zijn schouders eronder en leeft gezamenlijk toe naar het nieuwe ijkpunt. “Het is gewoon een
militaire operatie

Enkele ingrediënten van deze operatie: meer dan 8 kilometer aan looproutestickers, 162 plexiglasschermen en 684 flacons met desinfectiegel. Lees meer in het nieuwsbericht. Beperkte herstart van toetsen op locatie van start gegaan

”, concludeert Saskia op de ochtend van de 15e, vlak voordat de deuren worden geopend. “Maar ik heb er alle vertrouwen in dat het goed gaat.”
Meer inspiratie uit de crisistijd
Op allerlei manieren toonden studenten en medewerkers hun creativiteit en flexibiliteit de afgelopen maanden. Enkele inspirerende voorbeelden:
 • Gedichten van troost
  voorgedragen door studenten Toneelacademie op Radio 4
 • Student Toneelacademie: binnen een week
  onderzoeksproject online
 • Online Promotie Suzanne Thompson Academie
  Verloskunde Maastricht
 • Zuyd Hogeschool organiseert
  online speeddate
  voor bedrijven en studenten
 • Afstudeerders Toneelacademie
  organiseren online festival
  State of the (He)Arts
Tekst: Annelies Maes
Deel dit artikel:

Mensen in dit artikel

Saskia Brand-Gruwel

Saskia Brand-Gruwel

Lid College van Bestuur Zuyd Hogeschool | portefeuille: Onderwijs en Onderzoek, Kwaliteitszorg, Zorg en Welzijn | 56 jaar | gehuwd | onderzoekend | initiërend | enthousiast| kritisch | resultaatgedreven | communicatief en verbindend

Haar passie: onderwijs en het creëren van leeromgevingen in de brede zin die het leren van studenten bevorderen, zodat zij hun dromen kunnen waarmaken. Saskia Brand-Gruwel staat voor open en transparante communicatie en samen de goede dingen doen om doelen te bereiken.

Neem contact op: