leestijd +/- 5 m.

Je kunt een heleboel zeggen over de ECI Cultuurfabriek na de opening in 2012, maar niet dat het soepel liep. Het enthousiasme van de opening werd al snel getemperd door problemen, vooral op financieel vlak. De Cultuurfabriek dreigde een bodemloze subsidieput te worden. Het schreeuwde om leiderschap en visie. In 2016 nam toenmalig uitbater van muziektempel de Nieuwe Nor in Heerlen en Zuyd-alumnus Joery Wilbers het stokje over en krabbelde ECI langzaam uit het dal. Hoe deed hij dat?

Er werd gezegd dat het slecht ging, waardoor het steeds slechter ging

Wat trof je aan toen je aan deze klus begon?
“Het was zonneklaar dat ik niet in een gespreid bedje terecht kwam. Dat was voor mij juist een extra motivatie om dit project op te pakken. Ik ben niet vies van een uitdaging. Desalniettemin schrok ik wel een beetje toen ik aan de slag ging. Medewerkers zaten in een soort overlevingsmodus. Er was weinig samenhang binnen de
ECI

Bekijk de visie en missie van ECI Cultuurfabriek

Cultuurfabriek. Daarbij ontstond een vicieuze cirkel: er werd gezegd dat het slecht ging, daar ging het personeel zich naar gedragen, wat weer zijn weerslag had op de uitstraling van ECI.”
Hoe heb je die vicieuze cirkel doorbroken?
“Ik ben met alle medewerkers individueel en in groepsverband om tafel gegaan om te kijken waar de problemen zaten. Hoe zag de structuur eruit? Welke competenties waren aanwezig en welke ontbraken? Ik heb de medewerkers – zeker in het begin – letterlijk voorgehouden dat ze bij het mooiste cultuurhuis van Limburg werken. Als je dat vaak genoeg hoort, ga je je er ook naar gedragen. En laten we wel wezen; de ECI Cultuurfabriek is het mooiste cultuurhuis van Limburg!”
Hoe keek de gemeente naar de ECI?
“De gemeente keek – terecht – nauwlettend mee over mijn schouder. Zij wilden geen geld blijven gooien in een bodemloze put. Het beheer en onderhoud van het gebouw ECI werd overgedragen aan een specialist:
KIEN Facility

Bekijk het artikel van 1limburg over de nieuwe koers van de ECI Cultuurfabriek.

. Als Cultuurfabriek gingen wij een deel huren en hoefden wij niet meer te zorgen voor de exploitatie van het gebouw. Ik heb me wel sterk gemaakt voor een eigen horecagedeelte bij de popzaal. Wie naar een popconcert gaat, wil tijdens het concert iets drinken.”

Nu we zwarte cijfers kunnen overleggen, is de gemeente minder nerveus

Hoe herover je de harten van de bezoekers?
“Dat is lastig, vertrouwen van bezoekers komt te voet en gaat te paard. Het is een langdurig proces dat we op twee manieren hebben aangepakt. Op de eerste plaats is de positiviteit van onze medewerkers belangrijk. Als zij uitdragen dat zij bij het mooiste cultuurhuis van Limburg werken, komen er mensen kijken of dat klopt. Als ze in dat beeld bevestigd worden, spreekt zich dat rond in de stad en kweek je nieuwe ambassadeurs. Daarnaast zoeken we nadrukkelijker de samenwerking met (muziek)scholen en andere instellingen in de stad. Ik weet uit ervaring dat het werkt. Het duurt alleen lang voordat je die zaadjes kunt oogsten. Er zijn nu meer redenen voor Roermondenaren om de ECI te bezoeken. Het helpt dan dat je daarbij goed kunt samenwerken met de andere huurders. Zo wordt het geheel van de ECI sterker dan de som der delen. Je merkt dat er positiever over ons wordt gesproken. En nu we voor het tweede jaar achter elkaar zwarte cijfers kunnen overhandigen, is de gemeente ook minder nerveus.”
Tekst: Jos Widdershoven
Deel dit artikel:

Mensen in dit artikel

Joery Wilbers

Joery Wilbers

Directeur ECI Cultuurfabriek l Parkstad Popstad | De Nieuwe Nor l Samenwerker l T-shirt en jeans

Directeur Joery Wilbers loopt liever in een T-shirt met jeans dan in een pak. Zo valt hij ook minder op tijdens de popconcerten die hij frequent bezoekt. Hij initieert veel rondom popcultuur in Limburg. Zo stond hij aan de wieg van Parkstad Popstad en was nauw betrokken bij de eerste edities van Park City Live in Heerlen. Wilbers is een groot pleitbezorger van (inter)regionale samenwerking. Steekt zijn handen graag uit de mouwen.

Neem contact op: