Het was een klinkende kop in de krant, afgelopen december: ‘Economie Zuid-Limburg blijft groeien’. Volgens Limburg Economic Development (LED) zal de groei van de regio nog tot en met 2020, met 3 tot 4 procent per jaar toenemen. Kanttekening: het LED constateert dat het tekort aan arbeidskrachten de grootste economische groeiremmer is. Dat tekort lijkt zelfs te stijgen van 20.000 naar 40.000 vacatures.

Even erboven

Een fikse uitdaging voor het hoger beroepsonderwijs in Limburg, als u het mij vraagt. Tegelijkertijd een uitdaging die ik met vertrouwen tegemoet zie, zeker als ik kijk naar de ontwikkeling die Zuyd Hogeschool de afgelopen jaren heeft doorgemaakt. Ik zie een opleidingsinstituut waar Limburg trots op mag zijn. Innovatie, duurzaamheid en een leven lang leren staan hoog op de agenda bij Zuyd. Thema’s die essentieel zijn voor de economie en maatschappij van de toekomst.

Als voorstander van (internationale) samenwerking, ben ik blij met de innige verbindingen van Zuyd met het buitenland - China in het bijzonder - en met het regionale bedrijfsleven. Met respectievelijk het Confucius Institute en de MKB Academy als belangrijkste exponenten hiervan. Daarnaast valt de diversiteit aan opleidingsrichtingen van Zuyd Hogeschool te prijzen: 34 bacheloropleidingen, 13 masteropleidingen en 3 associate degrees, in 10 interessegebieden. Bovendien is dit niet alleen een groot aantal opleidingen; ze behoren tevens tot de beste in ons land.

Toekomstige arbeidskrachten!

Nu al levert Zuyd een groot aantal arbeidskrachten voor de Limburgse samenleving. Om die ontwikkeling door te zetten, zal de Provincie Limburg - in de persoon van gedeputeerde Hans Teunissen - de samenwerkingen tussen onderwijsinstellingen als Zuyd Hogeschool en partijen in de regio verder helpen versterken en verbeteren. Innovatie, onder andere in samenwerking met de Brightlands-campussen in Heerlen, Sittard-Geleen, Maastricht en Venlo, zal hierin een nóg belangrijkere rol gaan innemen.

De uitdaging om het tekort aan arbeidskrachten om te buigen moeten we samen oppakken.

De uitdaging om het tekort aan arbeidskrachten om te buigen, is immers geen opgave voor Zuyd alleen. Het is een uitdaging die we gezamenlijk moeten oppakken: onderwijs, ondernemers en overheid. Zuyd heeft echter al bewezen een succesvolle pionier te zijn geweest op dit gebied; met recht een veelzijdig voorbeeld voor Limburg.

Theo Bovens, Commissaris (Gouverneur) van de Koning in Limburg

Deel dit artikel:

Mensen in dit artikel

Theo Bovens

Theo Bovens

Commissaris van de Koning van de Provincie Limburg (Gouverneur) / ‘Limburg maakt Nederland groter’

Drs Th.J.F.M. (Theo) Bovens (Maastricht, 1 oktober 1959) is Commissaris van de Koning (Gouverneur) in de provincie Limburg. Bovens studeerde geschiedenis aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Hij werkte van 1983 tot 1989 bij het Christen Democratisch Jongeren Appèl in Den Haag. In 1989 trad hij in dienst van de Universiteit Maastricht (Economie Faculteit). Van 1994 tot 2003 was hij wethouder sociale- en economische zaken en locoburgemeester in Maastricht. In 2003 werd hij vicevoorzitter en in 2005 tot 2011 voorzitter van het college van bestuur van de Open Universiteit. Van 2006 tot april 2012 was hij ook kroonlid en lid van het dagelijks bestuur van de Sociaal-Economische Raad (SER). Op 1 oktober 2011 werd hij benoemd tot Commissaris van de Koning (Gouverneur) van de Provincie Limburg.

Neem contact op: