Editie

Zuyd Unlimited Editie 2

Editie

0
leestijd +/- 9 m.

Artikelen

Mensen in deze editie

Zuyd Unlimited gaat onder meer over de mooie dingen die ontstaan in onze Euregio Maas-Rijn en provincie, wanneer kennis, ondernemerschap en maatschappelijke betrokkenheid bij elkaar komen. Daarbij spelen mensen uiteindelijk altijd een belangrijke rol; mensen die over de grenzen van hun eigen hokjes heen durven te kijken en samen te werken, mensen op zoek naar vernieuwing, mensen die weten dat delen vaak leidt tot meer in plaats van minder en mensen met passie voor ontwikkeling. Wij brengen die mensen graag bij elkaar. Daarom stellen we in elke editie deze mensen nader voor en bieden we de gelegenheid om contact met hen op te nemen om verder te praten, kennis te delen of samenwerking te zoeken.

Jos de Jong

Bevlogen en doortastende horecaondernemer | 28 jaar | Haat arrogantie | Oog voor mens en omgeving
Jos de Jong

Hans Nelissen

Manager Verpleegcentrum Zuyderland MC / Werkt niet voor zichzelf, maar voor het collectief
Hans Nelissen

Dr. Jol Stoffers

Lector Employability bij Zuyd Hogeschool | Docent en onderzoeker | Volle agenda | Vader
Dr. Jol Stoffers

Nikki Hogervorst

Projectmanager | 23 jaar | Honger naar kennis | Pragmatisch | Durft ook klein te kijken | Liefde voor horeca
Nikki Hogervorst

Isitan Gün

Voorzitter en eigenaar van Fortuna Sittard / Chief Operating Officer Galatasaray / Oog voor kansen / Joggen en lezen
Isitan Gün

Willem Scheijen

Teamleider bij Lievense | Mountainbike | Heuvelland | Buitenmens | Motiveren
Willem Scheijen

Giel Vaessen

Ontwikkelaar innovatieve leertrajecten / Zuyd Hogeschool / Loopt in de bergen / Wil zijn leven lang leren
Giel Vaessen

Will van Buggenum

Manager sales & marketing bij Square DMS | Atypische ICT'er
Will van Buggenum

Joery Wilbers

Directeur ECI Cultuurfabriek l Parkstad Popstad | De Nieuwe Nor l Samenwerker l T-shirt en jeans
Joery Wilbers

Judith Kochen

Hoofd P&O | AZL | Hart voor oudere mensen en dieren
Judith Kochen

Guido Roijen

Custobo | Ondernemer | Samen creëren | Heuvelland
Guido Roijen

Laura Minghetti

Opleidingsfunctionaris bij Adelante Zorggroep | Italië | Lasagne | Koken voor vrienden
Laura Minghetti

Agenda oktober t/m november 2018

En verder

Voor het eerst uitgereikte getuigschriften hbo Associate degree Facility Management geven boost aan carrière mbo’ers

Trots zijn ze! De eerste lichting afstudeerders van de hbo Associate degree Facility Management van Zuyd Hogeschool die afgelopen vrijdag tijdens een feestelijke bijeenkomst hun getuigschrift in ontvangst mochten nemen.De afstudeerders, afkomstig van diverse mbo-opleidingen van Zuid-Limburg tot Zeist in Utrecht, kunnen met dit getuigschrift door naar hun volgende stap in de toekomst. Proficiat!

Direct aan de slag voor een opdrachtgever
Praktijkgericht leren, de kleinschaligheid, persoonlijke aandacht en korte lijnen tussen studenten en docenten dragen bij aan wat deze Associate degree-opleiding tot een succes maakt. “Vanaf het begin werken de studenten met en voor opdrachtgevers uit het werkveld”, licht docent Mathieu Bronneberg toe. “Leren door te doen, met anderen samenwerken en het nabootsen van een werkdag: op die manier ervaren de studenten hoe de realiteit aanvoelt. We krijgen veel interessante opdrachten binnen waar onze studenten enthousiast mee aan de slag gaan, veel van leren en waar de opdrachtgever profijt van heeft. Denk bijvoorbeeld aan het in kaart brengen van knelpunten in de processen die komen kijken bij de uitgifte van personeelskleding voor ziekenhuispersoneel. Wat kan efficiënter? Of het opzetten van een doordacht voorraadsysteem voor een bedrijf. Dat soort zaken. Interessante opdrachten zijn sowieso altijd welkom voor onze studenten.”

Geen tijdverlies
Doordat deze Associate degree een brug vormt tussen mbo en een hbo-bacheloropleiding is dit een prima opstap in de verdere toekomst van mbo-studenten. Mathieu Bronneberg: “Zestien studenten gaan aansluitend door naar de bacheloropleiding Facility Management van Zuyd Hogeschool. Doordat ze hun Associate degree hebben behaald kunnen ze deze bachelor in principe in twee jaar doen, waardoor er geen tijdverlies is aangezien de bachelor vier jaar duurt. De anderen hebben al een baan of zijn aan het solliciteren. Een van hen is zelfs bezig een restaurant op te starten. Met deze Associate degree kun je bijvoorbeeld bij organisaties aan de slag op middelmanagementniveau. Denk hierbij aan functies als assistent facility manager, manager van een servicedesk, toezichthouder leegstandsbeheer, teamleider housekeeping van een vakantiepark of coördinator inkoop en logistiek.”

Uniek
De hbo Associate degree Facility Management van Zuyd Hogeschool is uniek in Nederland. Naast de hbo Associate degree Facility Management biedt Zuyd verder ook de Associate degree ICT en de Associate degree Commercieel Management aan. Ook deze Associate degrees bieden de mogelijkheid om daarna de bijpassende bacheloropleiding binnen twee jaar af te ronden.

Meer informatie over een Associate degree? Bekijk dan het filmpje!

Foto: Arnographics Fotografie & Drukwerk

De praktijkondersteuner als coach?

De groep (hoog)bejaarde patiënten van huisartsenpraktijken wordt groter en de zorg steeds complexer. Tegenwoordig worden huisartsen in hun zorgtaken ondersteund door praktijkondersteuners. Stephanie Von Helden-Lenzen, docent en onderzoeker bij het lectoraat Autonomie en Participatie van Chronisch Zieken van Zuyd Hogeschool, heeft voor haar promotieonderzoek onderzocht hoe praktijkondersteuners in huisartsenpraktijken patiënten ondersteunen om zelf een actieve rol te pakken in hun persoonlijke zorgplan en waar eventuele knelpunten zitten. Stephanie von Helden-Lenzen verdedigt op 10 oktober haar proefschrift ‘Self‐management goal setting and action planning in primary care’.

Je bent jong en je wint een stimuleringsprijs…

De Henriëtte Hustinxprijzen 2018 zijn op 6 september uitgereikt aan drie laureaten van de faculteit van de Kunsten van Zuyd Hogeschool. Wie heeft deze stimuleringsprijs gewonnen?

Je waant je in een droomwereld als je de wereld van Morena Bamberger betreedt. Vers afgestudeerd aan de Maastricht Academy of Fine Arts and Design, en winnaar van de Henriëtte Hustinxprijs 2018 in de categorie Beeldende Kunst en Vormgeving. Imaginair, authentiek en origineel.

Aandacht voor detail, zeer muzikaal, een groot stilistisch bereik en niet bang om te experimenteren. Het Velum trio, bestaande uit Anete Vinkel (fluit), Xavier Timmermans (altviool) en Judith Soumillion (harp), nam de Hustinxprijs in de categorie Muziek in ontvangst.

Ook als kostuumontwerper en scenograaf kun je gevoelige maatschappelijke onderwerpen verwerken. Lara Hohmann, in 2017 afgestudeerd als kostuumontwerpster en scenograaf durft dat. Met haar creativiteit en gevoel voor esthetiek wint zij de Henriëtte Hustinxprijs in de categorie Theater.

Boeken, boeken, boeken

Jehan Edriouch, Roger Bemelmans, Martijn Zoet, Jan Beumers: Blockchain voor het hbo
Blockchain is hot zeggen ze. Maar wat is dat dan? Auteurs Jehan Edriouch, Jan Beumers, Martijn Zoet en Roger Bemelmans (de twee laatsten zijn lector bij Zuyd) leggen in het boek Blockchain voor het hbo haarfijn uit wat blockchain is en vertellen ook wat bedrijven ermee kunnen.

Carin Wevers: Kan ik daar wat aan doen?
Het sociale domein is voortdurend in verandering. Sociale professionals krijgen daar voortdurend mee te maken. In haar boek Kan ik daar wat aan doen? vraagt auteur Carin Wevers, docent bij Zuyd Hogeschool, maatschappelijk werker en filosoof, zich af hoe sociale professionals in tijden van transitie hun werk adequaat kunnen doen en wat ze daarvoor in huis moeten hebben.

Goos Cardol en Lennie Haarsma: Verandering door verbinding
Handvatten voor professionals in de jeugdhulp, beleidsmakers, managers en alle anderen die te maken hebben met de sinds januari 2015 ingevoerde veranderingen in de jeugdzorg. Dat biedt Verandering door verbinding van de auteurs Goos Cardol, onderzoeker bij Zuyd Hogeschool, en Lennie Haarsma, maatschappelijk werker en jurist. Een boek met concrete praktijk- en interventievoorbeelden voor (aankomende) professionals in de jeugdzorg.

Zuyd Innovation and Entrepreneurship Lab ook voor ondernemers

Jazeker, het Innovation and Entrepreneurship Lab van Zuyd Hogeschool aan de Steenweg in Sittard is er ook voor ondernemers en dan met name voor het mkb. In het Innovation and Entrepreneurship Lab kunnen bedrijven terecht met hun innovatievraagstukken en leren studenten hoe ze een bedrijf starten. Eric Geurts, gedeputeerde Mobiliteit, Stedelijke Ontwikkeling en Toerisme, bracht in het kader van ‘Limburgse steden in ontwikkeling’ onlangs een bezoek aan Sittard en nam ook een kijkje in dit Lab. Kijk mee.

Je kind naar het hbo

Er staat geschreven dat kinderen gemiddeld vijf jaar later volwassen zijn dan ze zelf denken, en vijf jaar eerder dan hun ouders denken. Daar ergens tussenin gaan ze naar het hbo of andere studie. Op dat moment kun je wel stellen dat ze zowel voor zichzelf als voor hun ouders een grote stap in de volwassenheid zetten. Behalve uiteraard als het op schone was en warm eten aankomt: dan blijven het nog lang je lieve kleine kuikentjes - volgens recent onderzoek kan dit zelfs tot hun dertigste duren.

Anderzijds: is er iets onbegrijpelijks aan de hand met je e-mail, je iPad, je mobieltje of de internetverbinding van je digitale TV (géén Netflix bijvoorbeeld), dan is de deskundigheid van een zestienjarige dochter of zoon niet te overtreffen!

Op de bodem van de generatiekloof hebben ouders hun kinderen en kinderen hun ouders nog altijd nodig, zeker op spannende momenten van grote stappen. Dat is van alle tijden.

Alzo: (nieuwe) studenten en (nieuwe) ouders-van-hbo’ers: welkom bij Zuyd Hogeschool en veel succes met deze nieuwe spannende start in jullie leven.

Zuyd.nl vernieuwd

Wil je meer weten over onze opleidingen en Open Dagen? Ben je geïnteresseerd in wat ons onderzoek voor bedrijven kan betekenen? Ben je benieuwd naar de laatste nieuwtjes van Zuyd Hogeschool? Kijk dan snel op onze nieuwe website www.zuyd.nl.