Editie

Zuyd Unlimited Editie 3

Editie

Plannen

0
leestijd +/- 4 m.

Artikelen

Mensen in deze editie

Zuyd Unlimited gaat onder meer over de mooie dingen die ontstaan in onze Euregio Maas-Rijn en provincie, wanneer kennis, ondernemerschap en maatschappelijke betrokkenheid bij elkaar komen. Daarbij spelen mensen uiteindelijk altijd een belangrijke rol; mensen die over de grenzen van hun eigen hokjes heen durven te kijken en samen te werken, mensen op zoek naar vernieuwing, mensen die weten dat delen vaak leidt tot meer in plaats van minder en mensen met passie voor ontwikkeling. Wij brengen die mensen graag bij elkaar. Daarom stellen we in elke editie deze mensen nader voor en bieden we de gelegenheid om contact met hen op te nemen om verder te praten, kennis te delen of samenwerking te zoeken.

Mark Bertrand

Senior docent en stagecoördinator | Zuyd Hogeschool | 49 jaar | Energiek | Ondernemend | Wijnliefhebber | Loves Italy
Mark Bertrand

Maurice Verdonschot

Adviseur capaciteitsmanagement Laurentius Ziekenhuis Roermond | 37 jaar | Sportman (voetbal, tennis) | heeft een echtgenote, twee dochters en een hond
Maurice Verdonschot

Niels Klinkhamer

Directeur en eigenaar Klinkhamer Group | Conferences & events | 41 jaar | Gehuwd | Organisator | Oog voor detail | Lid MPI Nederland en België | Zet zijn kennis en ervaring ook graag in voor de ‘sjariteit’ in Maastricht
Niels Klinkhamer

Femke de Bruijn

Workforcemanager bij Bouwfonds Limburgse Gemeenten | 30 jaar | Er zijn in heel Nederland maar 94 erkende workforcemanagers (ook wel: WFM’ers) | Femke de Bruijn doet aan yoga en houdt van hardlopen
Femke de Bruijn

Frits Damrow

Trompet | Bergen | Skiën | Mountainbiken
Frits Damrow

Steven de Groot

Lector Innovatief Ondernemen bij Zuyd Hogeschool sinds januari 2017 / Ondernemen in economie 4.0 / Organisatiewetenschapper en auteur
Steven de Groot

Bas Schoonderwoerd

CEO en hoofdprogrammeur Parkstad Limburg Theaters | Geboren in 1954 | Getrouwd, twee kinderen | Theateromnivoor | Houdt van wandelen en sciencefictionboeken | Stimuleert - niet alleen vriendelijk overigens - jonge talenten graag in hun weg naar de top
Bas Schoonderwoerd

Joris van den Beuken

Recruitment | Hardlopen | Marathon | Endorfine
Joris van den Beuken

Agenda December 2018 t/m maart 2019

En verder

Studentenbedrijf Rossberck wint YEZ Award 2018

Het (studenten)bedrijf Rossberck heeft op 29 november tijdens een druk bezochte bijeenkomst in onderwijs- en cultuurgebouw Ligne in Sittard de YEZ Award 2018 (Young Entrepreneurs Zuyd) in de wacht gesleept. Rossberck biedt via internet hoogwaardige lichaamsverzorgingsproducten aan voor mannen en is opgericht door Sander Schoenmakers uit Sittard. Schoenmakers is student Commercieel Management bij Zuyd Hogeschool. In een spannende finale liet het jonge bedrijf vijf andere studentenbedrijven achter zich.

Sociale robots in de zorg populairst bij publiek

Het project Sociale robots in de zorg van het lectoraat Ondersteunende Technologie in de Zorg heeft de publieksprijs van de SIA RAAK-award gewonnen. De onderzoekers van Zuyd Hogeschool, verbonden aan het Expertisecentrum Innovatieve Zorg en Techniek (EIZT), waren in Nieuwegein om de prijs in ontvangst te nemen. Naast de publieksprijs won Sociale robots in de zorg ook de derde prijs bij de jury.

Het project Sociale robots in de zorg onderzocht de potentie, toepasbaarheid en het effect van sociale robots in de langdurige zorg. Een actueel en relevant maatschappelijk vraagstuk. Samen met meer dan 100 professionals uit de zorgsector pakten de onderzoekers vraagstukken op en bestudeerden de effecten van robots in de zorg in drie samenhangende onderzoeksprojecten. Wat is bijvoorbeeld het effect op kinderen met autisme als robot KASPAR, een humanoïde robotpop contact met hen maakt? Welk effect heeft robot Paro, de aaibare robotzeehond, op het welzijn van verpleeghuisbewoners met dementie? En hoe kunnen robots kinderen met een ernstige fysieke beperkingen ondersteunen?

Betere dialoog tussen zorgverlener en communicatiekwetsbaren

Iedereen weet dat communicatie in de zorg heel belangrijk is. Maar mensen die communicatiekwetsbaar zijn, kunnen problemen ondervinden in het gesprek met de zorgverlener. Steffy Stans promoveerde op 17 december op dit onderwerp aan Maastricht University.

Als gevolg van bijvoorbeeld geheugenproblemen, spraak- of taalproblemen, of concentratieproblemen hebben communicatiekwetsbaren moeite om hun behoeften te uiten en informatie van de zorgverlener te begrijpen. Samen met cliënten en zorgverleners is daarom een communicatiekeuzehulp ontwikkeld. Op deze website kunnen zorgverleners samen met cliënten op zoek naar hulpmiddelen die passen bij hun ervaren moeilijkheden in de communicatie. Lees alles over de promotie.

KASPAR legt ‘ontroerende verbindingen’

Dit voorjaar verscheen al een mooie documentaire over sociale zorgrobot KASPAR en de 8-jarige Jonathan. Inmiddels is het onderzoek van Claire Huijnen ‘A touching connection: robot-mediated interventions for children with autism spectrum disorder’ afgerond. Op 12 december promoveerde ze aan Maastricht University. Huijnen onderzocht het potentieel van robot-gebaseerde interventies in het speciaal onderwijs en bij therapie voor kinderen met autisme spectrum stoornis (ASS).

SpreekTour-app verbetert Nederlandse uitspraak

Het taalonderwijs besteedt nauwelijks aandacht aan een correcte uitspraak van klanken. Dat bracht Zuyd-studenten Koen van Tok, Anna Krispin en Marit Welten op het idee om de SpreekTour-app te ontwikkelen. In tegenstelling tot bestaande apps biedt deze de gelegenheid om multisensorisch (luisteren-mondbeeld kijken-nazeggen) te werken aan de uitspraak van Nederlandse klanken. Terwijl de SpreekTour app-gebruiker een tour maakt door Nederland, wordt er op een interactieve manier kennis opgedaan over de uitspraak van de Nederlandse klanken. De uitleg en instructies zijn beschikbaar in het Nederlands, Engels, Duits en Arabisch.

Gouden Spatel voor onderzoek naar invloed sigarettenrook

Sigarettenrook is ongezond. Pascalle van Eijck, afstudeerder bij de opleiding Applied Science, richting Biomedische Wetenschappen (van Zuyd Hogeschool) heeft voor haar afstudeerscriptie onderzoek gedaan naar de invloed van sigarettenrook op de uitscheiding van mogelijke schadelijke stoffen tussen cellen in de longen, waardoor ziektes sneller worden overgedragen. Medio oktober 2018 ontving Pascalle de Gouden Spatel voor haar afstudeerscriptie. De jury die de prijs uitreikte was lovend over haar onderzoek: ‘Haar verslag is zeer goed geschreven en bevat een heldere discussie waarin zij haar onderzoeksresultaten kritisch vergelijkt met gepubliceerde resultaten van andere onderzoekers op dit gebied. Van Eijck heeft in haar verslag ook zeer goede voorstellen gedaan voor vervolgonderzoek. Het verslag is van een uitzonderlijk niveau dat het bachelorniveau ruim ontstijgt’.
Lees meer over het afstudeeronderzoek van Pascalle van Eijck en bekijk ook het filmpje.

Tweede prijs ook voor Zuyd-studente
In het kielzog van Pascalle van Eijck ontving Laura Peeters – eveneens afstudeerder bij de opleiding Applied Science - de tweede prijs voor haar onderzoek naar verbetering van kraakbeenvorming in een in-vivo bioreactor.

Franek Prevoo eerste afgestudeerde Engineering

Franek Prevoo mocht op 23 november als eerste afgestudeerde van de brede bacheloropleiding Engineering zijn getuigschrift in ontvangst nemen. De opleiding Engineering startte in het studiejaar 2015-2016. Prevoo heeft zijn opleiding in drie jaar afgerond omdat hij het verkorte vwo-traject volgde.

Tijdens de opleiding Engineering werken studenten aan echte praktijk- en onderzoeksopdrachten van en voor het bedrijfsleven. Dit gebeurt ook steeds vaker buiten de muren van Zuyd Hogeschool. Studenten werken samen met andere studenten, docenten en professionals uit het bedrijfsleven. ‘Ik vond het een leuke opleiding, vooral door de projecten. Daar kon ik helemaal in opgaan, soms misschien iets te veel, dan verloor ik uit het oog dat ik ook nog vakken naast de projecten moest doen’, zegt Franek Prevoo enthousiast.

Begrafenis voor de wetenschap

In de NPO2-uitzending ‘Focus Wetenschap: Begrafenis voor de wetenschap’ van 17 oktober 2018 laat Sarah Gluschitz van Zuyd Hogeschool zien hoe ze de botten van een gemummificeerd lichaam tot in de kleinste details in kaart brengt.

Sarah liep stage in Texas op een ‘bodyfarm’ en heeft recent haar studie Master Fine Art and Design | Scientific Illustration afgerond bij Zuyd Hogeschool in Maastricht. Haar kennis helpt bij het oplossen van misdaden maar ook bij het ontrafelen van historische grafrituelen. Sarah is in de documentaire ‘Focus Wetenschap: Begrafenis voor de wetenschap’ te zien van 6min.05 - 8min.15 en van 20m. 46 - 22m.08.

Academie Verloskunde Maastricht beste leerbedrijf Limburg 2018

De Academie Verloskunde Maastricht begeleidt sinds 2014 mbo-studenten ‘secretariële beroepen’ van het Arcus College en kennelijk doen ze dat erg goed. Na de zomervakantie is de Academie Verloskunde Maastricht uitgeroepen tot Beste Leerbedrijf Limburg 2018.